Etherische olie uitleg

Etherische olie uitleg

Etherische olie is een ontzettend krachtig middel welke voor verschillende doeleinde gebruikt kan worden. Bij etherische olie kopen komt meer kijken dan je denkt. Uiteraard hebben wij een selectie gemaakt uit de beste oliën en samenstellingen. Door onze efficiënte manier van werken krijg je een hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs.
Inhoud: 
– Wat is etherische olie nu eigenlijk? 
– Hoe kun je etherische olie gebruiken?
– Hoe herken ik kwalitatieve etherische olie?
– Hoe wordt etherische olie gewonnen?
– Waarom ruikt mijn etherische olie niet hetzelfde als vorig jaar?  

Maar wat is Etherische olie nu eigenlijk?

Etherische olie heeft verschillende benamingen. Het wordt ook wel aromatische olie, essentiële olie of vluchtige olie genoemd. In Nederland is de meest gebruikte term etherische olie. De geneeskrachtige olie wordt gewonnen uit verschillende delen van planten en struiken zoals de vrucht, bloesem, wortels etc… Er zijn meer dan honderd verschillende soorten etherische olie. Ieder soort heeft eigen unieke eigenschappen welke ontsteking werend werken. Bovendien hebben ze een geneeskracht op een of meerdere organen. Het gebruik van etherische olie kent dan ook nagenoeg geen ongewenste neveneffecten.

Hoe kun je etherische olie gebruiken?

Er zijn een aantal basisregels die je kunt hanteren bij etherische olie:
Nooit meer dan 3% oplossen in een drager. Als je dus 100ml basisolie hebt, mag hiervan 3ml pure etherische olie zijn. 1ml is 20 druppels etherische olie. Van sommige olien mag je slechts 0,5 a 1% gebruiken, omdat hun geur of werking zo sterk is (bijv, Roos of Jasmijn). Voor cosmetische producten is de verhouding een stuk lager.
Etherische olie kun je op drie verschillende manieren gebruiken;
  • Via opname door de luchtwegen (werkt op zowel fysiek als psychisch niveau)
De opname van etherische olie via de luchtwegen is de eenvoudigste manier. De mens blijft altijd gevoelig voor de geuren om ons heen. De neus, keel en oorholte vormen het bovenste deel van onze luchtwegen. Alle geurinformatie wordt direct naar onze hersenen gestuurd.
Etherische oliën zullen bij verdamping ook de lucht zuiveren en helpen ons afweer systeem te versterken.
  • Via de opname van de huid
Etherische oliën hebben een goede werking op de huid. Niet zozeer omdat ze effectief zijn op de huid, maar ook omdat hun moleculaire structuur zo fijn is, dat ze door de bloedsomloop worden opgenomen en op binnen die manier ook van binnen hun werk kunnen doen.

Hoe herken ik een kwalitatieve etherische olie? 

Goede kwalitatieve etherische olie herkennen is zeer moeilijk. Er zijn een aantal normen waaraan ieder bedrijf welke etherische olie distribueert zou moeten voldoen. Een van de basis regels is dat de etherische olie in donkere flesjes met een druppel teller geleverd moeten worden (via een pipet of druppel-dekseltje).
Verder kun je kwalitatieve etherische olie herkennen aan;
– De botanische naam van de plant (Latijnse naam)
– Nederlandse naam van de plant
– Variëteit van de plant
– Gebruikt plantdeel
– Land van herkomst
– Teeltwijze (bio, convectioneel, wilde plant)
– Mogelijke specificaties van winnings-methode.


Hoe wordt etherische olie gewonnen?

Etherische olie kan middels verschillende manieren worden gewonnen. Een overzicht kun je hieronder vinden;
– Etherische olie winnen via “Destillatie”
Van enkele soorten hout wordt etherische olie gewonnen door middel van droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waardoor de etherische olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.
– Etherische olie winnen via “Persing”
De plant wordt geperst, waarna vervolgens de etherische olie wordt opgevangen. Een goed voorbeeld hiervan is sinaasappelolie.
– Etherische olie winnen via “Enfleurage”
Dit is een proces wat nog nauwelijks wordt toegepast doordat het een zeer arbeidsintensief en dus duur proces is. De bloemenblaadjes worden tussen glazen platen gelegd. Deze platen zijn met vet ingewreven. Er worden vervolgens een aantal platen boven elkaar gelegd. Het vet trekt de etherische olie uit de bloemen. Dezelfde procedure wordt een aantal keer met hetzelfde vet herhaald, tot het verzadigd was van de etherische olie. Het vet wordt vervolgens opgelost door alcohol toe te voegen. De etherische olie wordt van de alcohol gescheiden door het te verdampen.
– Etherische olie winnen via “Solventextractie”
Hierbij worden de planten aan een solvent toegevoegd (bijvoorbeeld Hexaan) en vervolgens gewassen. Dit proces neemt de etherische olie op. Hierna wordt er alcohol aan toegevoegd en wordt het geheel verwarmd. Hierdoor gaat de etherische olie over van het solvent naar de alcohol. Daarna wordt er op een zeer lage temperatuur gedistilleerd om de etherische olie te scheiden van de alcohol. De overgebleven etherische olie noemt men “absolues”. Deze absolues mag niet inwendig worden gebruikt. Deze methode wordt alleen gebruikt waarbij het niet mogelijk is om te destilleren.
– Etherische olie winnen via “Extractie met CO2”
De C02 wordt in een fase tussen gas en vloeibaar gebracht, onder druk, waardoor de moleculen zeer actief worden en de etherische olie uit het plantenmateriaal oplossen. Door vervolgens de druk weer terug te veranderen, krijg je een neerslag waar dan de etherische olie zich bevindt. De CO2 wordt volledig uit de etherische olie gehaald, wat niet het geval is bij solventen van een solventextractie. Hierdoor is dit proces uitermate geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie.

Waarom ruikt mijn etherische olie van dit jaar niet hetzelfde als die van vorig jaar?

Etherische olie wordt natuurlijk gewonnen uit planten. Iedere plant is uniek. Zo kan je bijvoorbeeld een groentetuin hebben, welke het ene jaar uitstekend doet en het andere jaar iets minder presteert. Zo werkt dat met de planten van etherische olie natuurlijk ook.
De kwaliteit van de etherische olie hangt uiteindelijk af van enkele factoren;
– De wijze en snelheid waarop de winning van de etherische olie gebeurd.
– De zon uren die de plant krijgt.
– De vruchtbaarheid van de bodem.
– De hoeveelheid water die de plant krijgt
– Op welke hoogte de plant groeit.
– De kwaliteit van de lucht.
– Het moment van oogsten.
Uiteraard streven wij naar de hoogste en meest stabiele etherische olie, echter is etherische olie een natuurproduct. Het is dus afhankelijk van vele factoren waardoor de ene levering iets anders kan zijn dan de andere.